Samarbete, rörelse och utepedagogik på Fritids! Pokemon GO "Gröna fritids-style" :)

Vi på gröna fritidshemmet satsar på att ha en utedag i veckan då vi lämnar skolområdet för att ha olika aktiviteter. Första gången hade vi Pokemon Go, där eleverna delades upp i tre grupper för att genom samarbete i sin respektive grupp leta rätt på så många pokemons som möjligt som gömt sig i ett litet skogsområde. Det var oerhört kul att se hur eleverna pratade ihop sig, spred ut sig och sprang fram och tillbaka i det lilla skogsområdet i jakten på pokemons.
Steg 2 sker veckan efter då vi i grupperna ska få kasta pokebollar i rockringar för att fånga in de pokemons som grupperna hittat.
0 kommentarer
publicerat i Allmänt, Projekt;
Taggar: #drottninghog, #drottninghögsskolan, #idrottochhälsa, Anton Rehnberg Manglaris, fritids, samarbete, utepedagogik

Succéduon slår till igen med ännu ett samarbete... Idrott med Ettor och treor

Ibland så finns allt serverat på bordet, men man har bara inte insett att man kan ta för sig. Det är lite den känslan som jag fått när jag och Anton inledde vårt nya samarbete. Ettorna och treorna är schemalagda med idrott och hälsa på tisdagmorgonar. Tanken var att ettorna skulle vara utomhus med mig, medan treorna och Anton skulle använda idrottshallen. Att ha 40 elever på samma ställe var väl inte rimligt? Eller det kanske det var ändå? Som brukligt är när jag och Anton är i farten så får någon av oss en sjukt strålande idé (tycker den av oss som får den iaf). Vi briefar varandra om idén och justerar och så kör vi igång.
Fördelarna med att slå ihop grupperna är många. Eleverna lär känna varandra och kan umgås även i andra sammanhang. Jag och Anton kan ge eleverna mer stöd och även stötta varandra. Vi kan också lära av varandra och ge utrymme för pedagogiska diskussioner. Treorna får lära sig ta större ansvar och ettorna får stöd från äldre elever. Vi skulle kunna göra listan ännu längre...
Efter att ha kört tre lektioner och mött 120 barn på tre timmar längtar jag redan till nästa tisdag. Känslan av att se barn röra sig, samarbeta och glädjas är underbar. Barnen kan ju inte samarbeta om de inte får en situation att samarbeta i, eller?
Som pedagog är en av de viktigaste uppgifterna att skapa förutsättningar för eleverna. Ibland kan ett miljöombyte eller situationsbyte ge så mycket bättre förutsättningar för alla inblandade. Och som vanligt - när du vågar prova får du se om det funkar. Och glöm inte att följa oss på instagram #healthdrottninghog

Skolans hinderbana

Under de senaste två veckorna har skolans blivande hinderbana tagit form. Femmorna fick i uppgift att i sex olika grupper ansvara för att skapa vars en hinderbana på skolgården. De fick därefter göra en karta och skriva vad man skulle göra vid varje kontroll. De blev en god variation på övningar med allt från balansövningar till klättrande och rutschkaneåkande.
När alla hinderbanor var färdiga har klasserna på skolan fått testa dem för att sedan rösta på vilken hinderbana de gillar bäst. För eleverna som kan kartan blir det bra orienteringspass, medan för de yngre eleverna blir det spännande lektionspass. Femmorna känner stolthet över att vara delaktiga i att få fram Skolans hinderbana. De övar sig i samarbete, kartkunskap och ansvarstagande. Deras fantasi flödar! För min del får jag sex nya banor till skolgårdsorientering.
Tanken är att vinnande bana ska kunna användas på raster, som pauser på de teoretiska lektionerna och på fritiden.
Visa fler inlägg