Nu kickar vi igång terminen med hälsouppstart för lärarna

Sommaren är över och det är dags att återgå till jobbet igen. Jag känner mig sjukt taggad inför kommande läsår. Ny personal blandas med gammal och tanken är att vi ska ta nästa steg i hälsoarbetet. Det finns mycket kunskap bland personalen som ska delas med varandra. Fredagsförmiddagen var dedicerad till hälsoarbete. Helsingborgs stads hälsostrateg, Gustaf Andersson, inledde arbetsdagen med en föreläsning kring hjärnan, inlärning och hälsa. Stora delar av föreläsningen är baserad på Spark och Hälsa på recept. Gustaf pratade om den forskning och det arbetet som finns kring att inlärning ökar i samband och efter ökad fysisk aktivitet.
När Gustaf var klar tog jag över. Vår Hälsopedagog Anton och jag hade planerat en och halv timmes aktiviteter. Dessvärre kunde inte Anton närvara. Syftet med aktiviteterna var främst att lärarna skulle bli inspirerade till att arbeta vidare med rörelse och inlärning. Lärarnas första uppdrag var att köra xnote ( en digital skattjakt i närområdet) med hälsofunfacts. Xnote kan användas på flera olika sätt. Det kan exempelvis användas till faktainlärning, tipsrunda, orientering eller att ge uppgifter i.
Det sista passet spenderade vi i idrottshallen. Syftet med det passet var att visa, inspirera och låta lärarna prova på olika aktiviteter som kan kopplas till ökad inlärning. Passet var upplagt genom olika stationer. Lärarna fick prova en lek som kan kopplas exempelvis matte och svenska. Det ingick även två övningar som kan fungera som brains breaks. Den ena var sten, sax och påse som lärarna skulle visa tecknen med hela kroppen istället för händerna. De skulle spela den på klassiskt sätt, genom att den ena skulle göra tecknet först och den andra skulle sedan vinna och slutligen med att den ena gör tecknet först och den andra ska förlora. Den tredje stationen var fysisk tre i rad. Varje station var kopplad till en liten filmsnutt som jag och Anton gjort. Filmsnuttarna handlade om hur vi arbetar med hälsa för ökad inlärning på Drottninghögsskolan. Som en bonus i passet blev det teambuilding för kollegorna.
På måndag kommer eleverna. Det kommer bli ett fantastiskt läsår med mycket nya och gamla inslag i hälsoarbete. Nu kör vi!!!
0 kommentarer publicerat i Allmänt
Taggar: #drottninghog, #drottninghögsskolan, #förstelärare, #hälsa, #marksiegbahn, Drottninghögsskolan, Hälsopedagog